Întrebări frecvente (Часті запитання)

Acasă > Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

1. Cheltuielile cu hrana refugiaților ucraineni cazați de brașoveni vor fi decontate, începând cu luna aprilie

Conform Hotărârii de Guvern nr. 336/11.03.2022, persoanele fizice care găzduiesc cetățeni refugiați din Ucraina pot beneficia de decontarea hranei necesare pentru aceștia, în cuantum de 20 lei / persoană / zi.

Decontarea se va face de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență.

Primul pas pentru brașovenii care doresc să beneficieze de acest sprijin financiar este să îi înregistreze pe cetățenii ucraineni la centrul comunitar de la CATTIA (Str. Institutului nr. 35), apoi, începând cu luna aprilie, în primele 3 zile lucrătoare, ei trebuie să depună tot la CATTIA  solicitarea de decont  însoțită de:

  • copie după actul de identitate
  • declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor
  • documentul care atestă utilizarea locuinței
  • alte formulare necesare pe care le vor găsi la CATTIA

După verificarea actelor, plata se va face până la finalul lunii.

 

În ceea ce privește cazarea, brașovenii trebuie să completeze formularul de pe site-ul  https://unacoperis.ro/ro în secțiunea OFERĂ CAZARE.

Cei care oferă cazare vor fi apoi contactați telefonic de către reprezentanți ai ISU și se vor face verificări ale spațiului pus la dispoziție.

Dacă în urma verificărilor se constată că spațiul de cazare pus la dispoziție este conform cu cerințele, se semnează un protocol, aspect important, deoarece doar în urma semnării acestui protocol pot fi accesate fondurile.

Decontul de cazare va consta in 100 RON / persoană / noapte, și maxim 230 Ron dacă într-o singură camera sunt cazate 2 sau mai multe persoane.

 

Mulțumim brașovenilor pentru imensul val de empatie manifestat și pentru sprijinul direct pe care mulți dintre ei îl acordă refugiaților ucraineni și îi îndemnăm să viziteze centrul CATTIA împreună cu persoanele refugiate pe care le cazează, pentru a le înregistra și pentru a putea beneficia de sprijin din partea autorităților.

 

2. Cine este în grupul de inițiativă Brașov pentru Ucraina?

Grupul este coordonat de Primaria Municipiului Brașov și este compus din Direcția de Asistență Socială Brașov, Asociația Metropolitană Brașov, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov, Asociația Kastel, Crucea Roșie Română – Filiala Brașov, Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov, Fundația Comunitară Brașov, Asociația Happy Moms, Asociația „Femeile se Implică“, Fundația Cărturești, Asociația Pro Afaceri, Asociația Educația te Salvează, Rotary Club Brașov, Rotaract Brașovia, Ekklesia Group, Consiliul Județean al Elevilor Brașov, Asociația BertaLand, Asociația Bastonul Alb Brașov, Cercetașii României – Filiala Orizont Brașov, Asociația Comunitară pentru Dezvoltarea Cartierului Tractorul Brașov, Fundația Clinică Sf. Constantin, iar lista celor care contribuie este tot în creștere.

3. Cum donez bani?

Ne dorim ca faptele bune să rămână fapte bune până la capăt. De aceea, pentru a evita cazurile nefericite în care oamenii profită în interes personal în aceste situații, ți-am pregătit mai jos datele a 2 asociații de încredere. Banii tăi vor fi folosiți pentru a ajuta ucrainenii de pe ambele părți ale graniței: cei care au ajuns în siguranță în țara noastră, dar și cei care au rămas să lupte pentru țara lor.

Fundația Comunitară Brașov adună fonduri și le distribuie pentru alte ONG-uri care au ca principal scop în această perioadă refugiații din Ucraina. Donațiile se fac aici https://oamenipentruoameni.ro/doneaza/ro donatorii vor putea alege în formular dacă doresc să doneze pentru refugiații din Brașov, Cernăuți sau Timișoara.

Crucea Roșie achiziționează materiale necesare și le transportă apoi în convoi umanitar în Ucraina. Nu uita că poți dona și produse direct către Crucea Roșie! Detalii despre modalitățile de a dona la Crucea Rosie, AICI: https://donate.redcrossredcrescent.org/ro/aucr2022/~darul-meu?_cv=1

De asemenea, poti dona către oricare dintre Asociațiile din grupul de inițiativă ‘Brasov pentru Ucraina’ (detalii despre grup mai jos)

Îți mulțumim că ești aici!

4. Cum pot ajuta dacă vorbesc limba ucraineană și/sau rusă?

Emoțiile sunt universale, dar limba nu. Ar conta enorm să avem oameni dispuși să ne ajute cu traducerea și/sau facilitarea solicitărilor vorbitorilor de ucraineană și/sau rusă. Dacă ne poți ajuta, te rugăm completează ACEST FORMULAR, folosind secțiunea OFERTE. Un Mare Спасибі!

5. Cum pot să donez?

În funcție de ceea ce vrei să donezi (bani, servicii, produse, timp, etc) te rugăm să completezi formularul de mai jos, folosind secțiunea OFERTE. Colegii noștri centralizează în timp real ofertele și solicitările primite. Tot ei te vor suna pentru a te îndruma concret. Îți mulțumim pentru implicare!

6. Cum pot să fiu voluntar?

Timpul este cea mai importantă resursă, așa că ne bucurăm că vrei să îl dai mai departe. Vezi care activitate ți se potrivește, completează formularul și hai să ajutăm Împreună!

7. Cum procedez dacă ofer un spațiu de cazare (sau mai multe)?

Ne bucurăm că putem fi împreună gazde primitoare pentru vecinii noștri. Cum știi deja, până în acest moment, cei mai mulți refugiați care ajung în Brașov sunt în tranzit, sunt femei cu copii, poate și cu animalele lor de companie. Ne ajută să avem o centralizare a locurilor de cazare către care îi putem îndrepta, de aceea, te rugăm să completezi formularul de AICI, la secțiunea OFERTE. Îți mulțumim cu inima!

8. Cum procedez dacă sunt șofer/am mașină de pus la dispoziție?

La nivel local, refugiații din Ucraina pot folosi serviciul RATBV în mod gratuit. La nivel national, CFR oferă de asemenea gratuitate ucrainenilor. La nivel international, Wizz Air oferă zboruri gratuite sau cu prețuri mici pentru vecinii noștri.

Dacă vrei să ajuți cu mașina personală (transport persoane, alimente), te rugăm să completezi formularul de AICI, la secțiunea OFERTE. Mulțumim frumos!

9. Cum și unde donez Produse? (Alimente, apă, haine, produse de igienă etc.)

Poți dona la Centrul CATTIA gestionat de Primăria Municipiului Brașov. Program de funcționare 08.00-20.00. Ne găsești pe str. Institutului nr. 35.

Poți dona la punctul de colectare gestionat de Crucea Roșie, filiala Brașov, pe strada Mureșenilor nr 6 . De luni până vineri programul este între orele 10.00 și 17.00, iar sâmbăta între orele 10.00 și 16.00. Număr de telefon de contact: 0268475913.

Înainte de a le dona, te rugăm să verifici lista de produse și cerințele de ambalare ale acestora. 

Nu uita să te înregistrezi în formularul de AICI, la secțiunea OFERTE.

Îți mulțumim pentru ajutorul tău!

10. Lucruri necesare la CATTIA zilele acestea

Dacă doriți să sprijiniți centrul CATTIA cu donații zilele acestea, iată mai jos nevoile urgente identificate de voluntari și coordonatori:

  • Produse curățenie (lavete, detergenți baie, pardoseală, geamuri, suprafețe)
  • Mănuși spălat vase, detergent vase, saci menajeri
  • Detergent rufe (solid)
  • Mănuși de unică folosință
  • Role bucătărie (hârtie)
  • Produse de igienă (gel duș, șampon, deodorant, absorbante)
  • Ambalaje de unică folosință (pahare, farfurii, boluri, tacâmuri)
  • Fructe (banane, mere, lămâi)
  • Iaurturi
  • Alimente neperisabile
  • Cafea măcinată, zahăr, ceai
  • Nesquick, lapte, cacao cu lapte
  • Rechizite
  • Masină spălat rufe+ uscător
  • Televizor (știri DIGI în ucraineană)
  • Laptop+Tabletă (școală online în ucraineană)

 

Vă așteptăm cu drag la CATTIA, pe Str. Institutului nr. 35, cu rugămintea de a ține cont de aceste cerințe atunci când faceți donații.

 

11. Pot să angajez cetățeni ucraineni?

Cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul țării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, potrivit Legii nr. 200/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România. Pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările și completările ulterioare, pe parcursul celor nouă luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.

Parteneri / партнер

Copyright © 2022 - PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRAȘOV, toate drepturile rezervate.
Grupul Brașov pentru Ucraina este coordonat de Primaria Municipiului Brașov și este compus din Direcția de Asistență Socială Brașov, Asociația Metropolitană Brașov, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov, ISU Brașov, Asociația Kastel, Crucea Roșie Română - Filiala Brașov, Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov, Fundația Comunitară Brașov, Asociația Happy Moms, Asociația „Femeile se Implică“ (A-Fi), Fundația Cărturești, Asociația Pro Afaceri, Ekklesia Group, Consiliul Județean al Elevilor Brașov, Asociația Bastonul Alb Brașov, Cercetașii României - Filiala Orizont Brașov, Asociația Comunitară pentru Dezvoltarea Cartierului Tractorul Brașov, Asociația Educația te Salvează, Rotary Brașov, Rotaract Brașov.